PHP 7 DETAYLI İNCELEME

About Me

header ads

PHP 7 DETAYLI İNCELEME

PHP 7 DETAYLI İNCELEME


Merhabalar. Önceki dersimizde PHP‘nin ne olduğunu anlatmıştık. Şimdi ise PHP 7’nin yeni gelen özelliklerini tanıtmak istedim sizlere.Tanıtımımızda PHP’nin Zend motoru kullandığını söylemiştik. Ama PHP 7 sürümü ile kurallar baştan yazıldı. Zend motorunun versiyon 3’ü çıkmasıyla birlikte çok daha geniş kapsamlı PHP 7 sürümü ile karşımızda. Hız olarak ise neredeyse HHVM’yi yakaladı diyebiliriz.Şimdi önemli özelliklerine göz atalım.
PHP 7.0’daki yeni özellikler arasında skaler ve sonuç tipi bildirimler, isset() içeren bir üçlü ifade kullanmak için null coalesce operatörü ve iki ifadeyi karşılaştırmak için ancak ve ancak < = > operatörü var. Her iki operatör de belirli değerlendirmeler yapmak için gereken kod miktarını ciddi oranda azaltacak.
Ayrıca, daha fazla güvenlik sağlamak adına unserialize() belirli izin verilebilir sınıfları mümkün kılıyor, session_start() artık oturum konfigürasyonu direktiflerinin php.ini içinde geçersiz hale getirebiliyor. Bunun yanı sıra kriptografik anlamda güvenli tam sayılar ve komut dizileri oluşturmak için iki yeni özellik daha getirilmiş. Daha fazla güvenilirlik için PHP’nin yorumlanış biçimini biraz değiştiren ve değerlendirmelerin artık hep soldan sağa doğru yapıldığı uniform değişken sentaksı kullanılmaya başlamış.
Ultra Performans
PHP 7.0 performans bakımından PHP 5.6’ya göre çok daha iyi. Aynı zamanda popülaritesi giderek artan HHVM (HipHop Virtual Machine) uygulamasına da rakip olacak. Facebook’un HHVM uygulaması 2011 yılında PHP’nin referans uygulaması olan Zend Engine 2.x’e rakip olarak çıkmıştı. HHVM bir JIT derleyici olarak çalışarak PHP kodunu HipHop bayt koduna, oradan da x86-64 makine koduna çevriliyor. PHP 7.0 ile birlikte Zend Engine de 3.0 olarak güncellenmiş olacak.
PHP wikisi tarafından yapılan karşılaştırmalarda PHP 5.6 ile 7.0 arasında WordPress 4.1’de %129’luk bir hız artışı, SugarCRM’de %127’lik bir hız artışı, Drupal 8.0.0-beta11’de ise %76’lık bir hız artışı olduğu görüldü.
PHP 7.0’daki gelişimler HHVM ile karşılaştırma olarak pek telaffuz edilmiyor ama PHP 7.0 WordPress 4.1’de yaklaşık %1, SugarCRM’de %42.7, Drupal’da ise %23.4 daha hızlı Ayrıca, Linux karşılaştırma sitesi Phoronix’teki sonuçlara göre PHP 7.0 PHP 5.6’dan yaklaşık üç kat, HHVM’den ise iki kat daha hızlı, fakat RAM kullanımı HHVM’den biraz daha fazla.
Gereksiz Kodlardan Kurtuldu
ASP tarzı etiketler ve <script language=php>  etiketi kaldırılmış. Ayrıca miadını PHP 5.5’te doldurmuş olan MySQL eklentisi de kaldırılmış.
Diğer kötü programlama örnekleri de artık yeni sürümde bulunmuyor. Örneğin, artık aynı isimde iki veya daha fazla fonksiyon parametresi tanımlamak mümkün değil. Benzer şekilde, bir switch ifadesinde iki veya daha fazla varsayılan blok tanımlayamıyorsunuz.
Yapılan değişiklerle ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyenler için PHP Kılavuzu‘nda PHP 7.0’a geçiş konusunda kapsamlı bilgiler bulunuyor.

Artikel Terkait

Sizin için öneriler × +

Yorum Gönder

0 Yorumlar